Faraja

Faraja er den første brandsårspatient Karianne W. Fjære mødte og den patient som inspirerede og gav liv til Care4Burn sommeren 2008. Da Faraja var 6 år fik hun tredje grads forbrændinger på næsten halvdelen kroppen efter det gik ild i hendes tøj mens hun legede sammen med sine søstre i familiens køkken område.

På få øjeblik gik Faraja fra at være en sund og rask 6-årig pige til at have tredje grads forbrændinger på bryst, ryg og venstre arm. Uden kyndig og moderne sundhedsfaglig hjælp ville hendes forbrændinger kunne medføre alvorlige konsekvenser, som livstruende infektioner og død eller funktionsnedsættende kontraktioner og handikap på længere sigt.

Faraja kommer fra en fattig familie. Sammen med moren og faren boede hun og hendes 3 søskende under kummerlige kår i udkanten af en lille landsby ved foden af Mr. Meru, udenfor Arusha i det nordlige Tanzania. Som de fleste forældre i landsbyen er begge hendes forældrene analfabeter og uden fast arbejde. Familien levede derfor fra hånd til mund på det lille forældrene kunne skrabe sammen fra små jobs i landsbyen.I november 2008 gennemgik Faraja sin første operationen, en hudtransplantation for at dække de store sår. Året efter, i november 2009, blev Faraja opereret igen. Denne gang gennemgik hun en ‘rekonstruktion’ af gamle skader.

Til trods for en omfattende hudtransplantation året før havde Faraja stadig meget arvæv omkring armhule og albue. Den store mængde arvæv, havde medført en funktionsnedsættende kontraktion. Kontraktionen betød at Faraja det seneste år ikke havde kunnet strække sin arm fuldstændig ud. Under Farajas andre operation blev kontraktionen i arvævet løsnet og arvævet fjernet. Rask tyk hud, høstet fra hendes lår, blev efterfølgende transplanteret til både armhule og albue, hvilket gav Faraja fuld mobilitet i hele armen, se billeder fra før og efter operationen her.

I dag er Faraja 15 år og er akkurat blevet færdig med grundskolen. Hendes yndlings fag er matematik og engelsk og hun drømmer om at arbejde som revisor når hun bliver voksen.

Om ikke længe starter Faraja på ungdomsskolen, sammen med 35 andre piger, hvilket hun glæder sig meget til.

Én brandsårsoperation koster ca. 700 DKK. Faraja har gennemgået to operationer, begge udført af plastikkirurg Einar Eriksen.

For ca. 1.400 DKK har Faraja fået en ny chance i livet.

 

Sammen kan vi gøre en forskel!

Har du spørgsmål til eller ønsker at høre mere om vores arbejde, og hvordan du kan bidrage, er du velkommen til at kontakte os på info@care4burn.org.