Historie

Care4Burn blev formelt stiftet som en humanitær sundhedsfaglig organisation af Karianne W. Fjære i 2017 – efter 9 års personlig engagement. Mødet med Faraja, en 6-år gammel pige med livstruende forbrændinger, ændrede Kariannes livsbane.

I sensommeren 2008 blev Faraja indlagt på distrikt hospitalet, ved foden af Mt. Meru i det nordlige Tanzania, hvor Karianne arbejdede som frivillig farmaceut. Da Faraja blev indlagt på hospitalet havde hun tredje grads forbrændinger på næsten halvdelen kroppen. Faraja blev forbrændt, da der gik ild i hendes tøj da hun legede med sine søstre i familiens køkken, hvor maden blev tilberedt over åben ild.

Med så store og alvorlige forbrændinger var det usikkert om den lille pige ville overleve uden den rigtige behandling. I det område, hvor Faraja bor, var det ingen specialiseret behandling af brandsår.

”Jeg havde aldrig set noget lignende. Mit hjerte blødte for hende”.

Farajas historie står ikke alene. I flere lav- og middelindkomstlande er brandsår den tredje hyppigste årsag til hospitalsindlæggelse. Hvert år dør mellem 18.000 – 30.000 børn under 5 år alene i Afrika syd for Sahara på grund af brandsår og mangel på specialiserede brandsårsafdelinger med uddannet personale.

Men, det behøver ikke være sådan, for brandsår kan behandles. Derfor arbejder Care4Burn for at styrke lokale sundhedsfaglige kompetencer samt øge adgangen til kirurgisk udstyr indenfor moderne brandsårsbehandling.

Faraja og Karianne på Amani Primary School udenfor Arusha, i det nordlige Tanzania. Marts 2014.

Faraja 6 år gammel. Dagen før første operation. November 2008.

Ønsket om at hjælpe Faraja, samt gøre en forskel for flere børn med tredje grads forbrændinger, handicap og funktionsnedsættelser fra gamle skader, ændrede Kariannes livsbane.

I november 2008 etablerede Karianne et samarbejde med plastikkirurg Einar Eriksen og hans stiftelse Children’s Burn and Wound Care Foundation, baseret i Etiopien. Karianne og Dr. Eriksen har siden rejst årlig til Arusha og Moshi i det nordlige Tanzania for, at behandle børn med nye og gamle brandskader samt øge lokalt kendskab til behandling af brandsår.

I 2011 indledte Karianne og Dr. Eriksen et samarbejde med Universitetshospitalet Kilimanjaro Christian Medical Centre i Moshi. Her har de haft fokus på at hæve kompetence niveauet blandt nationalt sundhedspersonale indenfor plastikkirurgi og brandsårsbehandling.

”Brandsårspatienter i udviklingslande er en stor og glemt patientgruppe. De fortjener vores opmærksomhed og hjælp”. Karianne W. Fjære