Zaituni

Zaitunis historie er barsk. Da hun var 4 år gammel brændte huset hvor hun boede sammen med sin bror og sine forældre ned. Efter at have reddet Zaituni og broren ud af det brændende hus, omkom faren selv i branden. Moren fik varige mén efter ulykken og døde ikke længe efter. Zaituni og broren er derfor vokset op hos farens søster, Haruna.

I 2009 kom Zaituni og Haruna til Nkoaranga Hospital, hvor Zaituni blev undersøgt af plastikkirurg Einar Eriksen. På det tidspunkt var Zaituni 10 år gammel og mere end 6 år var gået siden familiens tragedie. Zaitunis skader og senkomplikationer efter ulykken var omfattende. Arvævet, dannet efter brandskader fra ulykken, strakte sig i en lang stribe fra højre side af nedre brystkasse, hen over højre skulder, ned langs hele armen og ud til højre hånd.

I takt med at Zaituni var blevet ældre og hendes krop vokset havde det store og lange arvæv trukket sig mere og mere sammen, hvilket betød at da Zaituni kom til Nkoaranga i 2009 var hendes højre hånd ikke udviklet normalt. I tillæg medførte kontraktionen store smerter i højre hånd.

Zaitunis kontraktion er et godt eksempel på hvorfor det er vigtig at få nødvendig kirurgisk hjælp så hurtig som mulig efter en ulykke. Havde Zaituni omgående fået en hudtransplantation efter ulykken, ville dette have reduceret dannelsen af arvæv og dermed svært funktionsnedsættende kontraktioner på længere sigt.

Desværre blev Zaituni ikke opereret i 2009. En rekonstruktion af denne størrelse kan ikke gennemføres ved kun én operation. I tillæg krævede operationen regelmæssig fysioterapi og opfølgning over en længere periode, hvilket det hverken var mulighed for på Nkoaranga Hospital eller i landbyen Kikwe, udenfor Arusha, hvor Zaituni boede sammen med broren og tanten.

Zaituni og Haruna blev derfor nødt til at vende hjem igen, uden at Zaituni havde fået den hjælp hun havde brug.

Mange år skulle gå før Care4Burn igen fik kontakt til Zaituni og tanten Haruna. Først i 2014 lykkedes det Care4Burn at finde tilbage til Zaituni og invitere hende og tanten med til Moshi og Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC), hvor Dr. Eriksen ville tage fat på den første af to operationer over de næste par år. På KCMC kunne Zaituni få nødvendig opfølgning og fysioterapi efter operationen samt træning i øvelser til at lave i eget hjem efter hun blev udskrevet fra hospitalet.

Siden 2009 havde Zaitunis arvæv medført endnu flere og større handikap. På grund af yderligere kontraktion af arvævet kunne hun i 2014 hverken strække højre arm ud 180 grader eller løfte højre arm mere en 25-30 grader ud fra kroppen. Endvidere havde arvævet ved armhule og bryst trukket sig så meget sammen at hun ikke længere var symmetrisk på brystet og omkring brysterne. Zaitunis højre hånd var stadig svært kontraheret og på grund af at arvævet strakte sig langs hele armen, fra skulder til knytnæve, havde dette medført at Zaitunis arm ikke var fuldt udviklet, men væsentlig mindre end hendes venstre arm.

I marts 2014 løsnet Dr. Eriksen kontraktionen omkring højre albue og håndled og i august 2017 løsnet han kontraktionen på bryst og i højre armhule. Rask tyk hud, høstet fra lår og balle, blev efterfølgende transplanteret efter begge operationer og i 2017 var Zaituni i stand til at strække højre arm ud 180 grader samt løfte armen over hovedet. Efter Zaitunis andre operation, i august 2017, var hendes bryst og område omkring brysterne desuden blevet symmetrisk igen.

I november 2017 færdiggjorde Zaituni gymnasiet og hun drømmer om at uddanne sig videre til lærerrinde.

Én brandsårsoperation koster ca. 700 DKK. Zaituni har gennemgået to operationer, begge udført af plastikkirurg Einar Eriksen og sponsoreret af Care4Burn. For ca. 1400 DKK er Zaitunis livskvalitet markant forbedret i det hun nu kan strække ud og løfte højre arm over hovedet samt at hendes bryster er symmetrisk placeret på brystkassen.

Zaituni har stadigvæk behov for rekonstruktion af højre hånd.

Sammen kan vi gøre en forskel!

Har du spørgsmål til eller ønsker at høre mere om vores arbejde, og hvordan du kan bidrage, er du velkommen til at kontakte os på info@care4burn.org.